Midenizde ve bağırsağınızda yapılan değişiklik nedeniyle ağızdan beslenmeye yavaş yavaş geçecek ve size vereceğimiz ayrıntılı bir program çerçevesinde devam edeceksiniz. Ameliyat sonrası 1. gün önce yudum yudum su sonraki gün ise sıvı gıdalar daha sonra ise yarı katı ve katılar sırasıyla beslenmeniz devam edecek.
Hastanemizde size yardımcı olacak yeterli sağlık personeli olması ve laparoskopik yöntemle ameliyat olmanız durumunda mutlak olarak refakatçıya ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak özellikle açık cerrahi uygulanması durumunda refakatçi ihtiyacınızın olabileceğini unutmayınız. Hastaneden çıktıktan sonra pek çok işinizi kendiniz yapabilirsiniz, ancak ilk hafta çevrenizde size yardımcı olacak birilerinin olması yararlı olacaktır.
Hastaneden taburcu olduğunuz anda uçağa binebilirsiniz.
Ameliyattan sonra mide bulantısının temel sebepleri mideyi alabileceğinden fazla besinle zorlamak, hızlıca yemek, yeteri kadar çiğnemeden yutmaktır. Mide bulantılarının önüne geçmek için doygunluk hissedildiği an yeme-içme bırakılmalı, lokmalar küçültülüp iyice çiğnenmeli ve yavaş yenmelidir.
Kilo verme sürecinizde düzenli ve vücut şekillendirici sporlar yaparsanız, cildinizde sarkma sorununu en aza indirgersiniz.
Tüp mide ameliyatı geçiren hastaların hızlı kilo verirken kaslarında kayıp yaşamaması için günlük en az 60 gram protein tüketmesi gerekmektedir.
Obezite cerrahisi sonrasında yüksek efor gerektiren aktivitelerden ilk 21 gün uzak durmanızı öneriyoruz.
Kafein içeren kahve kullanımı ameliyattan sonraki ilk 1 ay önerilmemektedir.
Tüp mide ameliyatının ilk 1 yılında midenin iyileşme sürecini olumsuz etkilememek adına kola, gazoz, soda gibi asitli ve gazlı içeceklerin tüketimi önerilmemektedir.
Ameliyattan sonraki ilk 6 ay kesinlikle alkol tüketilmemesi önerilmektedir.
Saç dökülmesi obezite cerrahisinden sonra hastaların yarısına yakınını etkileyebilen bir sorundur. Ameliyat stresi, vitamin-mineral eksiklikleri, besin alımındaki yetersizlik, su tüketimindeki yetersizlik saç dökülmesi sorununu arttıran temel sebeplerdir. Bütün bu yetersizlikler giderilse bile vücudun kalori alımındaki azalma ve metabolik dengenin ani değişimi de saç dökülmesine sebep olabilir. Endişelenmeyin bu dönemde dökülen saçlar kısa sürede yeniden çıkacaktır.
Ortalama 3 hafta sonra denize ya da havuza girebilirsiniz.
Midedeki dikiş hattındaki dokunun beslenmesini ve iyileşmesini azalttığı ve kaçak gelişme riskini arttırdığı için ameliyat sonrasındaki ilk 1 ay sigara kullanmanızı önermiyoruz.
Hastanemizdeki özel odanızda 2 gece kalacaksınız.
Günümüzde yapılan çalışmalar obezite cerrahisinin gebelik diyabeti veya yüksek tansiyon gibi hamileliği riske atabilecek durumları yarıya yakın oranda azaltarak sağlıklı bir gebelik için bir çok risk faktörünü azalttığını göstermektedir. Bunun yanı sıra aşırı kilolu bebek riski de azalacağından sezaryen oranı düşmektedir. Ancak gebelik için ameliyat sonrası minimum 12 ay, ideal olarak ise 15-18 ay beklemeleri gerekmektedir.
Doktorunuz tarafından bilgilendirildiğiniz ilk görüşmeden ve ameliyat tarihiniz belirlendikten sonra anestezi almanıza engel olabilecek bir durum olmadığının belirlenmesi için bazı kan testleri, endoskopi, EKG, solunum fonksiyon testi, ultrason gibi tetkikler istenmektedir. Dahiliye, kardiyoloji, anestezi, psikiyatri, göğüs hastalıkları ve endokrinoloji uzmanlarının konsultasyonları istenmektedir.
Psikiyatrik rahatsızlığı olan, şekerli gıdalar tüketmeyi seven, alkol ya da madde bağımlılığı olan, kanser hastalığı olan, genel anestezi alamayacak olan, tedavi edilmemiş mide hastalığı olan kişilere tüp mide ameliyatı uygulanmamalıdır.
Trokar giriş yerleri haricinde çok fazla ağrı oluşmaz. Laparoskopik işlemlerde ağrı minimal düzeydedir.
Ameliyattan sonra sağlıklı beslenen ve düzenli egzersizlerini yapan hastalarda ameliyattan sonra 1 yıl içerisinde %65-80 oranında kilo kaybı sağlanabilir. Ancak beslenme alışkanlıklarını oturtamayan ve önerilere uymayan hastalarda ilerleyen zamanlarda yaklaşık olarak %5-30 oranında tekrar kilo alımı olabilir.