Obeziteyle ilgili doğru bilinen yanlışlar
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 1975’ten bu yana dünya çapında obezite üç kat artmış durumda. Yaşam süresini normal kilodaki insanlara göre ortalama 15 yıl kısaltan obezite, birçok tehlikeli hastalığa yol açıyor.
Dünyadaki en yaygın sağlık sorunlarından biri olduğu için obezite hakkında birçok yanlış bilgi bulunuyor. Bu yanlışlar sonucu hastalar cerrahi müdahaleden çekinebiliyor, diyabet, kanser, yüksek tansiyon, uyku apnesi, KOAH ve bel fıtığı gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor.
Bu yanlışlardan bazıları;
- Obezite ameliyatı öldürüyor: Günümüz teknolojileriyle obezite ameliyatının diğer ameliyatlara göre ekstra tehlikesi bulunmuyor. Tecrübeli bir hekim ve donanımlı bir merkezle bu ameliyatlar aksine yaşam süresini 10 yıl kadar uzatıyor ve birçok ölümcül hastalıktan koruma sağlıyor.
- Ameliyatla anında sağlığa kavuşuluyor: Obeziteyle mücadelede cerrahi müdahale yalnızca başlangıç. Hastaların yüzde 20’si ameliyattan sonra tekrar kilo alıyor, hatta yüzde 2-3’ü eski kilolarına dönüyor. Dolayısıyla operasyon sonrasında hastanın günlük yaşamdaki alışkanlıklarında değişiklik yapması şart. Rehabilitasyon ve destek grupları ile çalışmalarla ameliyat sonrası başarı yakalama oranı çok daha yüksek.
- Ameliyattan sonra ömür boyu ilaç kullanmak gerekiyor: Doğru beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzının değiştirilmesi ile hastalar süreçten en zararsız ve konforlu şekilde çıkabilirler. Ameliyattan sonra bir süre takviye besinler kullanılabilir, ancak çok nadir durumlarda ömür boyu ilaç kullanımı gerekir.
- Yalnızca bir kez ameliyat olabilirim: Diyet ve egzersiz programlarına uymamaları sonucu eski kilolarına geri dönen hastalar 2. kez ameliyat olamayacaklarından korkuyorlar. Ancak uygulanan ameliyat türüne göre tekrar operasyon yapılabiliyor.
- Fazla kilolu herkes obezite ameliyatı olabilir: Bu yanlış inanış sebebiyle sağlığını tehdit etmeyecek boyutta fazla kiloları olanlar ideal kilosuna kavuşmak için cerrahi müdahale isteyebiliyorlar, ancak bu ameliyat yalnızca hastaların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yapılıyor. Fazla kilolar her zaman obezite anlamına gelmiyor ve teşhis yalnızca doktor tarafından konulabiliyor.
- Obezite şikayeti bulunanlar olacakları ameliyatı kendileri seçebilir: Obezite için uygulanan çeşitli ameliyat türleri mevcuttur. Hastanın tercihi dikkate alınsa da uygulanacak yönteme birçok değerlendirmenin ardından uzman hekim karar veriyor.